25 Ekim 2016 Salı

Öykü Kitabı: Bengisu // Yazan: Gülten Ağrıtmış








Öykü Kitabı : Bengisu
Yazan: Gülten Ağrıtmış



GÜLTEN AĞRITMIŞ’IN  ÖYKÜLERİ  VE BENGİSU


Kitabın adı ilk okuyuşta ve bakışta tek sözcüklü bir roman gibi gelmekte. Bengisu kitaptaki öykülerden sadece bir tanesi. İki ismin bir araya gelmesi  ile oluşmuştur. Bengi-su, kitaba adını verecek kadar dikkat çeken bir öykü. 
Diğer öykülerde bir o kadar çarpıcı konuları işlemektedir.. Kitaba bu ismin verilmesinin nedeni okunduktan sonra daha iyi anlaşılacaktır. Bengisu, aynı zamanda ‘Abıhayat’ denilen ve sonsuz hayat verdiği efsanelerde geçen su anlamandadır.
Bir var oluşun öyküsüdür Bengisu. Bedene, toprağa, çiçeğe ve öteki hayata bir geçiş ve yeniden diriliş gibi; hiçbir şeyin yok olmadığı, ama bir süre durağanlaşan hayatın yeniden çiçeklenmesidir öykü.
Yazarımızın eseri ikinci yeni tarzında yazılan öykülerden oluşmaktadır. İlk okuyuşta bu öykü(ler) ne anlatıyor diyebilirsiniz. Fakat dikkatli ve derinden okuyunca yazarımıza hak vereceğiz. Her öykünün bir de öyküsü vardır içinde. Yazar, yıllarını verdiği çalışmasında post modern öykü içinde bir yerde olduğunu fark ettiriyor. Yazarın yazdıkları klasik bir öykü tarzında değildir. Anlama seviyesini bazen zorlayacaktır. Bu da öyküyü anlamak için belirli bir kültür seviyesinin olması gerektiğini gösterir. Bir öykünün içinde bir başka öyküyü görebilirsiniz. Yazar, konudan konuya geçiş yapar gibi gözükse de; her alanda okuru düşündüren bir yerde okura çıkış yolları aratan biridir.
Onun kitabında minimal ya da kısa öykü diyeceğimiz çalışma yapılmış öyküler de vardır. Yani sizlere; konuya birden giriş yapan sonucu okura bırakan düşündüren öykülerle dolu bir kitap sunuyoruz.
Bengisu, sizin abıhayatınız olsun.

Arslan Bayır / Baygenç  Yayınları - Güncel Sanat Dergisi




Gülten Ağrıtmış Web


5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununca korunmaktadır/
81. Maddesi gereği her eserin tamamının telif hakları yazara aittir.